Koenjit met kip

Kurkuma wordt uit wortels van de plant gehaald. Curcuma longa, is een plant die bij de gember familie hoort. Kurkuma is een geel kruid met een wat mildere bittere smaak. Kurkuma geeft ook curry- of kerriepoeder af dit zijn kenmerkende gele kleuren. Kurkuma is in principe hetzelfde als koenjit, Indische saffraan, Indiase geelwortel en turmeric.


Koenjit met gestoofde kip

Om heerlijke gestoofde kip in kokosmelk met koenjit te maken voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig: 4 el olie, 4 grote kippen poten (van ongeveer 250 g), 1 ui, 2 knoflooktenen, 3 tl sambal oelek, 1 tl ketoembar, een halve tl djinten, 1 tl koenjit, 1 sereh stengel, 1 el basterdsuiker (bruin), 4 dl kokosmelk en zout.

Bereidingswijze

  1. Om mee te beginnen gaan we in een grote braadpan olie verwarmen en de kip rondom dichtschroeien.
  2. Als je dit gedaan hebt, doe je de deksel op de pan, voor zo’n 40 minuten moet de rip lichtbruin gaan bakken en je moet de kip ook regelmatig draaien.
  3. De laatste 10 minuten moet je de deksel van de pan houden.
  4. Hierna haal je de kip uit de pan. Dan gaan we nu de knoflook en uien pellen en snipperen.
  5. Hierna gaan we de knoflook en uit mengen met de sambal, djinten, koenjit en ketoembar. Schep dan de helft van de olie uit de pan en bak het mengsel in het overgebleven olie voor 2 minuten zachtjes.
  6. Dan gaan we nu van de sereh de buitenste bladeren verwijderen en de stengel doorsnijden, zodat deze gehalveerd is.
  7. Doe dan nu suiker, kokosmelk en sereh in de pan en breng deze saus aan de kook. Leg als dit gedaan is de kip in de saus en laat de kip gaar worden in deze saus voor 40 munten.
  8. Dan kun je hierna de sereh weghalen en wat zout erbij doen om het meer op smaak te maken.

Tip: Het is erg lekker om de kip in de saus te serveren.

Koenjit met kip

Koenjit met kip

Om heerlijke koenjit kip te maken voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 grote ui, 2 eetlepels plantaardige olie, 3 knoflooktenen, 1 kleine groene peper (zonder zaden), 450 g kippenvleesstukjes (bijv. van de kippenpoten), 1 eetlepel koenjit (gemalen), 1 eetlepel fijngehakte sereh, 1 eetlepel Chinese bonen saus en 5 dl kokosmelk uit blik. Wat je over de koenjit kip kunt doen zijn geroosterde pinda’s en/of gehakte koriander

Bereidingswijze

  1. Om mee te beginnen gaan we de peper, ui en knoflook in olie bakken in een wok.
  2. Na een enkel minuutje de kippen stukjes toe en bak deze al roerend 3 minuten tot het kippenvlees wit begint te worden.
  3. Als je dit gedaan hebt kun je de overgebleven ingrediënten toe gaan voegen maar houd nog wel een paar eetlepels kokosmelk over.
  4. Laat het eten in de pan sudderen op een laag vuurtje voor een half uurtje, totdat de kip gaar geworden is.
  5. Als je bijvoorbeeld kipfilet gebruikt heeft het minder tijd nodig om te sudderen.
  6. Roer af en toe de kip goed om.
  7. Dan kun je nu het vuur onder de pan uit halen en de overgebleven kokosmelk door de pan roeren.
  8. Nu is de koenjit kip klaar, je kunt het nu serveren en er eventueel wat pinda’s of koriander overheen strooien.
  9. Wat ook erg lekker is om bij dit gerecht te eten is wat witte rijst.

Andere recepten: