Kurkuma wordt uit wortels van de plant gehaald. Curcuma longa, is een plant die bij de gember familie hoort. Kurkuma is een geel kruid met een wat mildere bittere smaak. Kurkuma geeft ook curry- of kerriepoeder af dit zijn kenmerkende gele kleuren. Kurkuma is in principe hetzelfde als koenjit, Indische saffraan, Indiase geelwortel en turmeric.
Gebruik van kurkuma/koenjit Kurkuma heeft een super gezond gedeelte, dit gezonde gedeelte wordt voornamelijk in de oosterse keukens gebruikt om de kleur en smaak te veranderen, denk hierbij aan een gerecht zoals nasi. Bij kerrie of curry gerechten is de kurkuma een hoofdbestanddeel. Kurkuma geeft duidelijke aroma’s vrij. Zo past het ook goed bij vele groente en visgerechten, maar kurkuma is ook lekker om in pastagerechten, soepen of sauzen te doen. de specerijen kunnen dus voor veel dingen gebruikt worden. Een goedkoop alternatief voor de saffraan is de geelwortel. Deze specerij doet het ook goed in bijvoorbeeld marinades voor vlees of kip. Kurkuma wordt door andere ook weer gebruikt als natuurlijke kleurstof voor verf of textiel.
Kurkuma is in oosterse landen een eeuwenoude medicinale toepassing, het wordt voornamelijk gebruikt als onstekingsremmer. In de landen zoals Indonesië, India en China wordt het zowel uitwendig als oraal gebruikt. Dit doen ze voor verschillende kwalen waaronder ontstekingen, menstruatieklachten, leveraandoeningen, geelzucht, darmklachten, kiespijn en huidaandoeningen. Dus als je je gezondheid iets wilt verbeteren kun je regelmatig kurkuma gebruiken. Kurkuma wordt ook gebruikt voor wondjes en schrammetjes. Ook bij andere ziektes wordt het gebruikt denk daarbij aan hersenaandoeningen en trombose zoals bij de ziektes als Alzheimer en Parkinson.
Kurkuma werd vroeger al gebruikt als natuurlijk geneesmiddel bijvoorbeeld als een pijnstiller kan het goed zijn voor artritis en reuma, dit zijn ziektes waarvan het steeds duidelijker wordt dat deze een gevolg zijn van een ontsteking binnen in het lichaam. Wat een verbetering bleek te zijn bij het concentratievermogen en werkgeheugen bij ouderen waren curcumine-supplementen, dit bleek uit een onderzoek. Kurkuma werkt net als gember uitstekend bij spijsverteringsproblemen en beschermt het de gezondheid van de lever. Ook wordt kurkuma ingezet als er problemen met de huid zijn zoals psoriasis, ook blijkt het erg effectief te zijn bij depressie. Kurkuma geeft namelijk een stimulerend effect op je feelsgood hormonen, dopamine en serotonine.
Kurkuma kun je dus op veel manieren gebruiken en voor veel verschillende problemen, zo kun je kurkuma gebruiken als je bijvoorbeeld een beginnende keelpijn tegen wilt gaan, wat je dan moet doen is wat kurkumapoeder gaan mengen met een beetje honing en daarmee je keel insmeren. Ook beschermt het tegen candida. De schimmelwerende werking van curcumine kan het beschermen tegen het overmatig groeien van de candidaschimmels. Candida kun je op veel verschillende plekken krijgen zoals in de darmen, vagina, op de huid of in de mond. Het blijkt zo te zijn dat curcumine het mondslijmvlies vermindert dit komt door de aankleving van de candidasoorten op humane epitheelcellen. Het blijkt zelfs zo te zijn dat curcumine een betere werking heeft dan het vaak toegepaste middel: antischimmelmiddel fluconazol.